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Mr. Thomas R. Rosales 
General Manager 
South Orange County Wastewater Authority 
34156 Del Obispo Street 
Dana Point, CA  92629 
 
Dear Mr. Rosales: 
 
SUBJECT: REQUEST FOR PERMIT MODIFICATION BY SOUTH ORANGE COUNTY 
WASTEWATER AUTHORITY FOR ORDER NO. R9-2006-0054, NPDES NO. 
CA0107417, DISCHARGE FROM THE SAN JUAN CREEK OCEAN OUTFALL TO 
THE PACIFIC OCEAN 
 
This is in response to your letter dated October 29, 2009, requesting modification of 
Order No. R9-2006-0054, NPDES No. CA0107417, for the South Orange County 
Wastewater Authority (SOCWA) discharge to the Pacific Ocean via the San Juan Creek 
Ocean Outfall (the Order).  Specifically, SOCWA is requesting that the NPDES permit 
be amended to change the point of compliance of the technology based effluent 
limitations (TBELs) for the South Coast Water District (a member agency of SOCWA) 
Groundwater Recovery Facility (GRF) from its current location at the GRF to the San 
Juan Creek Ocean Outfall combined effluent monitoring station M-001.  After a thorough 
review of the information provided in your October 29, 2009 request for modification, the 
San Diego Regional Water Quality Control Board (Regional Water Board) has 
determined that moving the compliance point for TBELs applicable to the GRF would 
not be in conformance with state and federal regulations. Applicable federal NPDES 
federal regulations in 40 CFR 122.62 - which the Regional Water Board is legally bound 
to follow - allow modification of NPDES permits in only very limited circumstances, none 
of which is applicable here.   Accordingly your NPDES permit application for 
amendment is denied. 
 
Your October 29, 2009, letter asserts that the change in monitoring point imposed in the 
2006 NPDES Permit was based on the Regional Water Board’s mistaken application of 
technical standards, mistaken interpretations of law, and a lack of new information as 
justification for new permit conditions.  SOCWA’s basis for these assertions includes the 
following points: 
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• The 2006 NPDES Permit erroneously applies the Ocean Plan standards to the 
GRF 

• Changes in the 2006 NPDES permit resulted from a misinterpretation of the 
United States Environmental Protection Agency’s (USEPA's) position with 
respect to Publicly Owned Treatment Works (POTWs); 

• There is no discharge to waters of the United States at the GRF; 
• There was no information at the time of the 2006 NPDES permit issuance 

regarding the operational aspects of the GRF and the impacts on the Latham 
Plant;  

• Other NPDES Permits allow brine discharge to be blended at outfalls; and 
• There was no need to establish discharge criteria to establish a monitoring 

program for the GRF. 
 

Regional Water Board responses to these points are shown below.  The Regional 
Water Board has also prepared the attached memorandum entitled, “Application of 
Technology-Based Effluent Limitations for Discharges to the Pacific Ocean in the San 
Diego Region” dated December 10, 2009 (Ocean Discharge Memo), which contains 
additional supporting information. 
 
1) The 2006 NPDES Permit erroneously applies the Ocean Plan standards to the 
GRF 
 
SOCWA asserts that the GRF is not an industrial discharger so the Ocean Plan 
standards do not apply.  As discussed in the attached Ocean Discharge Memo, the 
Regional Water Board has historically for many years considered, brine discharges as 
industrial discharges for purposes of applying state and federal water quality 
regulations, including the application of Ocean Plan Table A TBELs.  This is also 
consistent with the State Water Resources Control Board’s (State Water Board) 
interpretation of the application of the Table A TBEL’s.  The Ocean Plan Table A TBELs 
are directly applicable to brine discharges such as the discharge from the GRF and are 
correctly and appropriately applied in the Order. 
 
2) Changes in the 2006 NPDES permit resulted from a misinterpretation of EPA's 
position with respect to POTWs 
 
SOCWA asserts that the USEPA December 8, 2004, letter (USEPA 2004 Letter) is 
discussing secondary treatment TBELs with respect to POTWs.  While this is correct, 
the application of TBELs, regardless of the category of discharge or facility, is the same. 
 For industrial facilities, TBELs include national effluent limitations guidelines (ELGs) 
established by USEPA as well as any established by the State Water Board such as the 
Ocean Plan Table A effluent limitations.  For publicly owned treatment works (POTWs), 
TBELs are derived from national secondary treatment standards.  The last sentence of 
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the USEPA 2004 Letter states, “Technology-based requirements are to be met with 
treatment technology, not non-treatment such as flow augmentation (40CFR125.3(f)) or 
dilution that could occur as various effluents mix in the outfall.”  Code of Federal 
Regulations (CFR) Section 125.3(f) is applicable to all technology-based treatment 
requirements, not just the secondary treatment TBELs. 
 
3) There is no discharge to waters of the United States at the GRF 
 
SOCWA asserts that the discharge from the GRF is to the Chiquita Canyon land outfall 
and is not a direct point source discharge to a water of the United States until the 
discharge co-mingles with other discharges to the San Juan Creek Ocean Outfall and 
the combined discharges enters the Pacific Ocean through the diffuser ports of the 
ocean outfall.  SOCWA also asserts that the GRF facility does not add any “pollutant” or 
combination of pollutants to “waters of the United States” from a “point source”.   
 
The NPDES permit for SOCWA San Juan Creek Ocean Outfall does regulate the point 
source discharge from the San Juan Creek Outfall to the Pacific Ocean.  Water quality-
based effluent limitations in the Order apply to the combined discharge and take into 
account mixing of the total ocean outfall discharge with ocean water through 
incorporation of an established dilution factor.  The discharge from the ocean outfall is 
comprised of several separate, individually and independently operated and maintained 
treatment facilities, each designed to treat a certain type of waste stream.  Accordingly , 
TBELs must be applied to each treatment facility prior to any mixing with other effluents 
or dilution with receiving water in accordance with applicable federal NPDES regulations 
at 40 CFR 125.3 (f).  By letter dated December 8, 2004 (included as Attachment 3 of 
SOCWA’s submittal) USEPA directly addressed this issue and concurred with the 
Regional Water Board’s decision to establish compliance with secondary treatment 
TBELs at each sewage treatment plant discharging to SOCWA’s Aliso Creek Ocean 
Outfall.  The USEPA 2004 Letter goes on to further specify that the Aliso Creek Ocean 
Outfall structure does not convey waste to a treatment plant and is not included in the 
definition of a treatment plant.  This same interpretation would apply to any facility 
discharging to the land outfall or ocean outfall structures since those structures do not 
provide any further treatment of the waste streams. 
 
TBELs are developed with consideration of available treatment technologies and 
establish uniform standards defining the minimum level of treatment that can be 
consistently achieved without relying on the assimilative capacity of the receiving 
waters.  Furthermore, the USEPA is in the process of  developing Effluent Limitation 
Guidelines (ELGs) for drinking water treatment facilities including potentially 
desalination concentrates. USEPA considers the point source discharge of desalination 
concentrates to be adding a ‘pollutant’ or combination of pollutants to ‘waters of the 
United States’ and thereby subject to regulation under NPDES requirement, including 
any applicable TBELs. . 
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4) There was no information at the time of the 2006 NPDES permit issuance 
regarding the operational aspects of the GRF and the impacts on the Latham 
Plant 
 
The Regional Water Board understands that SOCWA began full operation of the GRF 
after the adoption of the 2006 NPDES Permit.  Since beginning full operation, SOCWA 
has found that the source ground water is higher in solids than previously expected 
which results in violations of the effluent limitations for total suspended solids (TSS), 
settleable solids (SS), and turbidity.  SOCWA initially elected to discharge the GRF 
brine to SOCWA’s JB Latham Wastewater Treatment Plant as a temporary measure to 
avoid Regional Water Board enforcement action for violation of these effluent 
limitations. SOCWA does not want to continue discharging to the Latham Treatment 
Plant because the facility is being upgraded to provide a sustainable source of recycled 
water and the high salinity in the brine could adversely affect the quality of recycled 
water.   
 
The Regional Water Board established the effluent limitations and compliance points in 
the Order in accordance with the California Ocean Plan and other applicable federal 
and state laws and regulations.  It is the responsibility of the discharger to properly 
design, build, operate and maintain any treatment facilities used to comply with the 
water quality-based and technology-based effluent limitations contained in the NPDES 
permit.  Under California Water Code section 13360, the Regional Water Board may not 
“specify the design, location, type of construction, or particular manner” of discharger 
compliance with waste discharge requirements or other orders, and dischargers can 
comply “in any lawful manner”.  This restriction is a shield against unwarranted 
interference with the ingenuity of the party subject to waste discharge requirements who 
can elect between available strategies to comply with the standard. Accordingly the 
Order does not prevent SOCWA from using any available appropriate treatment 
technology or other method to comply with the TBELs.  Diverting the GRF brine 
discharge to the Latham Treatment Plant is by no means the only method of compliance 
available to SOCWA.  Employment of additional treatment facilities to provide additional 
filtration and solids removal at the GRF to produce a brine discharge in conformance 
with the Order’s TBEL’s is another alternative viable means of ensuring compliance. 
 
The Regional Water Board understands SOCWA’s difficulties in meeting the TBELs 
established for the GRF facility caused by an unanticipated change in the quality of the 
source water.  If SOCWA develops an appropriate plan to meet the TBELs the Regional 
Water Board may consider issuance of a Time Schedule Order which could provide a 
shield against further Regional Water Board imposition of administrative civil liability 
penalties and allow the discharge of brine to the ocean outfall to continue while a 
solution is being implemented.  
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5) Other NPDES Permits allow brine discharge to be blended at outfalls 
 
It is true that TBELs are incorrectly applied at certain facilities in the San Diego Region 
that discharge to the Pacific Ocean, as documented in the Ocean Discharge Memo.  In 
those few exceptions where the TBELs are inconsistent with state and federal 
regulations, changes to the NPDES permits to correctly implement the TBELs at each 
facility will be made during the next permit reissuance process. 
 
6) There was no need to establish discharge criteria to establish a monitoring 
program for the GRF 
 
SOCWA correctly asserts that at the Regional Board hearing of May 13, 2009, Mr. John 
Robertus, former Regional Water Board Executive Officer, indicated that one of the 
reasons why the monitoring point had to be moved was because of the need to obtain 
information on the brine discharge. SOCWA argues that collecting information at any 
given point is not connected to having a monitoring point for the purposes of discharge 
requirements.  
 
The Regional Water Board may require discharge monitoring  for many reasons beyond 
the need to document compliance with effluent limitations.  In this case the Regional 
Water Board established TBELs for the brine discharge with the point of compliance at 
the GRF.  Accordingly, the Order correctly requires that the compliance monitoring for 
the brine discharge be performed upstream of any co-mingling with other waste 
discharges.  
 
In closing the Regional Water Board appreciates the fact that the GRF is an important 
part of a long-term strategy by SOCWA and its member agencies to reduce 
dependence on imported water in light of the protracted drought on both the Colorado 
River and in the Sierras, and increased regulation of water transfers from the Bay-Delta. 
  It is important that projects of this type be implemented in a manner that ensures full 
compliance with applicable state and federal laws and regulations. 
 
The attached Ocean Discharge Memo documents the legal requirements and basis for 
establishing the TBELs in the Order.  As previously discussed the GRF brine discharge 
is subject to the Ocean Plan Table A TBELs prior to any mixing with other effluents or 
dilution with receiving water.  Thus, the application of TBELs to the GRF and the 
establishment of the compliance point at the facility prior to mixing with any other waste 
streams are correctly implemented in the Order. There is no basis to amend the Order 
as requested by SOCWA and the Regional Water Board will take no further action on 
the SOCWA’s October 29, 2009 request for permit modification. 
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December 10,2009

In the subject line of any response, please include the requested "In reply refer to:"
information located in the heading of this letter. For questions pertaining to the subject
matter, please contact Brian Kelley at (858) 467-4254 or bkelley@waterboards.ca.gov.

Sincerely,

~
.i

'".// .
,/ ,;. .
i

David W. Gibson
Executive Officer
San Diego Regional Water Quality Control Board

Enclosure

cc via email: (w/encl.)
Betty Burnett, District Counsel, South Coast Water District
Mike Dunbar, General Manager, South Coast Water District
Pat Chen, Miles Chen Law Group
Brennon Flahive, Environmental Compliance Administrator, SOCWA
Ken Schiff, Southern California Coastal Water Research Program
Mayumi Okamoto, State Water Resources Control Board, Office of Enforcement
Catherine Hagan, State Water Resources Control Board, Office of Chief Counsel
Brian Kelley, San Diego Regional Water Board
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