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Re: Comment Letter - 10/20/09 Board Meeting: CAL-AM CDO
Ladiés and Gentlemen:

_ By your letter dated September 16, 2009, the State of California State Water
‘Resources Control Board (the “State Water Board™) has invited limited public comment on the
draft cease and desist order, as revised effective as of September 16, 2009 (the “Revised CDO™).
Without expressing any opinion as to the validity or enforceability (or invalidity or lack of
enforceability) of the Revised CDO, and for the reasons set forth below, we urge that if the State
Water Board decides to issue a cease and desist order, in substantially the form of the Revised
CDO, then the State Water Board should insert in Paragraph 2 of such order the actual date of

~ issuance of the order, and not September 2, 2009: '

There is ample applicable Federal authority and California law holding that a
cease and desist order (i) cannot be applied retroactively, and (ii) can only be applied to actions
being taken in futuro. The State Water Board recognizes this doctrine, in the penultimate
paragraph at P. 32 of the Revised CDO, by stating “a CDO looks forward -- establishing

" appropriate terms to obtain compliance and to avoid or reduce impacts of threatened or
continuing violations, as opposed to imposing penalties for past violations . . . ”. Wat. Code,
§1832, provides that “[Clease and desist orders of the board shall be effective upon the issuance
thereof”. No provision of the California Water Code, including §1832 thereof, authorizes or
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permits the State Water Board to exercise its authority on a retroactive basis. Any cease and
desist order issued by the State Water Board can only restrain activities occurring from and after
the date of issuance of such order; a cease and desist order cannot restrain or punish activities
which occurred prior to the issuance of the cease and desist order.

We note that the second sentence of Paragraph 2 of the Revised CDO provides
that “Cal-Am may supply water from the river for new service connections or for any increased
use at existing service addresses resulting from a change in zoning or use after September 2,
2009, provided that any such service had obtained all necessary written approvals required for
project construction and connection to Cal-Am’s water system prior to that date" (emphasis
added). Since the Revised CDO will become effective only upon the issuance thereof, and
because the State Water Board does not anticipate taking action on the Revised CDO prior to its
meeting in mid-October, which is approximately 45 days after the September 2™ date, the
Revised CDO, as drafted, would be retroactive as it seeks to impose penalties against Cal-Am
(and indirectly punishes customers of Cal-Am) for actions taken in the past by Cal-Am prior to
the date of issuance of any final cease and desist order. Such retroactive application is contrary
to applicable Federal authority and California law.

~ We further note that the language contained in the second sentence of Paragraph 2

~of the Revised CDO is materially different from the language in Paragraph 2(b) of the draft
Cease and Desist Order dated July 27, 2009. The State Water Board has previously stated that it
reserves the right to modify or change any of the terms or conditions in any “draft” cease and
desist order. There can be no reasonable reliance upon the terms and conditions contained in any
«draft” cease and desist order. Reasonable reliance can only occur once a final cease and desist
order has been issued by the State Water Board. A party affected, either directly or indirectly, by
a cease and desist order cannot be expected to have complied with the retroactive “draft” terms
and conditions contained in a proposed cease and desist order; it can only be expected to comply,

- on a going-forward basis, with the terms and conditions of any final cease and desist order which
may be issued by the State Water Board.

Given the foregoing facts and circumstances, and in light of existing law, and in
order to avoid litigating the issue of the retroactive application of the final cease and desist order,
we urge that if the State Water Board decides to issue a cease and desist order, in substantially
the form of the Revised CDO, then the State Water Board should insert.in Paragraph 2 of such
order the actual date of issuance of the order. and not September 2. 2009.
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Thank you for your COnsideratio-n of this letter of comment.

Respectfully submltt

Dean M. Ward
of WARD & WARD, A LAW CORPORATION




